21 December, 2009

Netbook Remix - efter et par ugers brug


Nu har jeg brugt Netbook Remix i et par uger på to forskellige netbooks. Generelt med et rigtig godt resultat. I første omgang kræver det nye grafiske interface naturligvis lidt tilvænning. I Gnome er man vant til to paneler og masser af skriveborde. Netbook Remix giver kun ét skrivebord. Der er kun et panel øverst. Men skærmen er jo lille, så der er en vis fornuft i at spare på pladsen.

Til venstre er et panel, der giver adgang til alle programmer og mapper. Det er en rigtig god idé, og jeg har ikke set noget lignende i andre OS. Man vænnder sig hurtigt til denne opbygning. Programmerne maksimerer vinduerne, så man bør have en ikon i panelet, der fører "hjem".

Jeg har ikke helt kunnet vænne mig til at vinduesbjælken automatisk fjernes. Ideen er naturligvis, at man sparer en 20-25 pixels; men hvis man vil kopiere fra en folder til en anden, så bliver det altså hurtigt ret upraktisk.

Til gengæld er det nemt at fjerne denne uhensigtsmæssige opførsel. I administrationspanelet findes "Opstartsprogrammer" og så skal man slå programmet Maximus fra. Herefter opfører vinduerne sig mere civiliseret.

Det er faktisk min eneste anke. Netbook Remix er rigtig god på en lille skærm, fordi ikonerne er relativt store. Netbook Remix gør computeren en anelse hurtigere, end den traditionelle Gnome. Og det er rart på systemer, der ikke ligefrem dirrer af it-muskelstyrke.

Det kræver altid lidt tilvænning, når sagerne ikke helt er hvor de plejer. Den daglige brug er lidt mere nørdet, fordi højreklik på en statudlinje kan være nødvendigt for at lukke et vindue (alternativt kan man vælge > filer > luk ).

Maximus giver, meget underlige resultater i visse programmer, fx bliver VLC forstørret til fuld skærm. Og det giver ikke just et kønt resultat. At fjerne Maximus er med andre ord en stor fordel...

Til trods for de små skønhedsfejl, som man nemt kan rette op på selv, så vil jeg nok blive ved med at bruge Netbook Remix som skrivebordsmiljø på de små netbooks.

Nogen gange er det trådløse netværk en prøvelse, når man bruger linux. Men med Netbook Remix, så virker det bare. Det samme gælder webcam og diverse knapper. Den eneste knap som ikke er aktiv er den som skal deaktivere det trådløse netværk på Acer Aspire One; men det betyder ikke det helt store. På HP Mini virker alt, så vidt jeg kan se.

Kort sagt: Netbook Remix er fremragende til netbooks.

No comments: